perjantai 2. elokuuta 2013

Isä juo

Keskiviikko on Emmi Niemisen kuvaus illasta isän kanssa. Tarinan päähenkilö, nuori nainen Elli, käy viidettä vuotta terapiassa. Elli kertoo terapeutilleen, että hänen alkoholisti-isänsä on ilmoittanut haluavansa puhua viime vuosien tapahtumat selviksi.


Istunnon jälkeen hän lähtee hyvillä mielin tapaamaan isäänsä. Mikään ei kuitenkaan suju niin kuin isä tai tytär on suunnitellut.



Tytär pystyy vain vaivoin puhumaan suoraan. Isä loukkaantuu ja puolustautuu, ottaa uhrin roolin. Loukkaantumisia puolin ja toisin. Sovinnonhalua on vaan ei kykyä. Vihaa ja kostoajatuksia, paljon pahaa mieltä ja kyyneleitä.


Emmi Niemisen kuvitus on realistista karrikointia. Tunteiden näyttämiseen on panostettu ja varsinkin surun kuvaus on väkevää. Sarjakuvakerronta on sujuvaa ja sisältää muutamia hienoja oivalluksia: Hahmojen siirtyminen lapsista aikuisiksi ja takaisin on leikattu taitavasti.

Verrattuna tekijän edelliseen teokseen, torahampaisen emättimen lietsomasta paniikkihäiriöstä kertovaan Vagina Dentataan, ovat sekä käsikirjoitus että kuvitus paremmin hallittuja. Keskiviikko on lyhyt ja napakka ja pysyy koossa, kun taas ensin mainittu hajoaa ja menettää uskottavuutensa yrittäessään kahmia liian paljon.

Keskiviikko on sarjakuva, joka lyhyytensä ja tarkkaan rajatun teemansa ansiosta sopisi herätteeksi vaikkapa terveyskeskuksen odotussaliin. Ratkaisuja tai syvää analyysiä se ei tässä mitassa pysty tarjoamaan. Keskiviikko jää tuokiokuvaksi, kuin johdannoksi isompaan teokseen, joka toivottavasti jonain päivänä lunastaa Keskiviikon asettamat odotukset.

Saatavuus: Akateeminen kirjakauppa, Suomalainen kirjakauppa, Turun sarjakuvakauppa, sekä kirjastot ympäri maan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti