torstai 15. elokuuta 2013

Rakkautta ruoan sijaan

Tästä sarjakuvasta on vaikea kirjoittaa. Se on niin hauraan kaunis ja surullinen, että tekee pahaa kääntää sivuja. Mutta ei voi olla kääntämättäkään, sillä jokainen sivu avaa tarinaan yhden vieläkin haavoittuvamman ulottuvuuden. Ja sivuja on paljon, yli viisisataa. Kirjan nimi on Lucille ja sen on tehnyt ranskalainen Ludovic Debeurme.

 Pintatasolla tarkastellen miltei jokaisella hahmolla on jokin sairaus.
Nimihenkilö Lucille sairastaa anoreksiaa. 

Nuorella Arthurilla on pakkoajatuksia.

Arthurin isän kirous on alkoholi ja suvussa kulkevat itsemurhat. Arthur ja Lucille pakenevat yhdessä kohtaloaan Italiaan ja hetken aikaa nuoret rakastavaiset näyttävät löytäneen onnen... mutta se, kuten kaikki muukin tässä tarinassa, lepää kovin huteralla pohjalla.


Nostan hattua tekijälle. Toisissa käsissä samoista pienistä aineksista olisi helposti syntynyt hyvin kliseinen Romeo ja Julia -tarina, mutta Debeurme kaivaa pintaa syvemmälle. Blogin rajauksen vuoksi nostan esiin päähenkilöiden diagnoosit, mutta totean samaan hengenvetoon tämän olevan niitä harvinaisia sarjakuvia, joissa mennään oireiden alkulähteille siten, ettei lukija voi muuta kuin unohtaa sairausluokitukset ja ymmärtää heitä ihmisinä.



Lucille on voittanut, ansaitusti, käsikirjoituksestaan René Coscinny -palkinnon Angoulêmen sarjakuvafestivaaleilla. Tarinan rytmitys on vaikuttava ja kerta toisensa jälkeen lukijansa yllättävä. Ihmisillä on historia ja teoilla seuraukset. Kertomus on myös ilmeikkäästi ja taiten piirretty. Henkilöiden mielentilojen muutokset ja motivaatiot on loihdittu muutamin viivoin. Riipaisevan hauras ja äärettömän kaunis tarina.

Saatavuus: 
Englanniksi Adlibris, Amazon, CDON, Suomalainen kirjakauppa
Ranskaksi Amazon
Lisäksi ainakin pääkaupunkiseudun kirjastoista molemmilla kielillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti